Menu

Svetosavska priredbaŠkolska slava koja se obeležava 27. januara zauzima posebno mesto u našoj školi. Učenici su se vredno pripremali za priredbu, a tokom časova likovne kulture stvarali su umetnička dela i projekte koji su ukrašavali našu školu cele nedelje. Svečani ambijent našeg Kosmičkog centra upotpunili su crteži sa likom našeg prosvetitelja rađeni različitim tehnikama, od kolaža do tempere.

Učenici viših razreda realizovali su projekat “Rodoslov Nemanjića”, koji je uz porodično stablo Nemanjića bio obogaćen i najlepšim freskama i najvelelepnijim zadužbinama naših srednjovekovnih vladara. Učenici su se kroz ovaj projekat upoznali sa našom najznačajnijom dinastijom i stekli uvid u bogato kulturno nasleđe našeg naroda.

Detalj sa priredbe


 Svetosavska priredba počela je rezanjem slavskog kolača i uz miris tamjana, sveštenik je učenicima i svim prisutnim gostima poželeo srećnu slavu i mnogo uspeha u daljem radu. Učenici su nakon toga otpevali himnu Svetom Savi, a potom sve prisutne oduševili recitacijom pesme Vojislava Ilića.

Učenici četvrtog razreda su na časovima dramske sekcije spremili tekst predstave koji Svetog Savu donosi u šaljivom ruhu. Kosmičkim centrom se orio smeh za sve vreme trajanja predstave, a naši mali glumci su pobrali sve simpatije gostiju.

U mirnom i svečanom ambijentu spoznali smo koliki je značaj za razvoj prosvete i kulture u srednjem veku za naš narod imao Sveti Sava.