Menu

Dan nauke

Veseli eksperimenti! Veštine koje će dete naučiti u školi  veoma su važne za njegov intelekt i socijalno odrastanje, a mi smo smislili način kako da mu pomognemo u tome. Kao što smo videli I na časovima fizike u našem prošlom broju časopisa, uz pomoć eksperimenata lakše usvoji gradivo I razvije nove ideje!


Deca najlakše uče kada “ne znaju” da ih učite. Kroz pokušaje I eksperimentisanje sa odnosima, predmetima I okolinom, deca su motivisana ukoliko im je zabavno I ukoliko u onome što rade nalaze smisao. Iskustva sa naše Naučne sekcije su nam potvrdila ove činjenice o dečjem razvoju.  U nastavku pročitajte recepte koje možete i sami vrlo lako i kod kuće da ponovite i dobro se zabavite sa svojom decom!

Lava lampa

Eksperiment: Napravite sami lava lampu!


U teglicu sipajte 2/3 ulja , 1/3 vode, stavite nekoliko kapi boje za kolače po izboru, jednu šumeću tabletu i gledajte kako magija radi svoje! Savet: Nemojte bacati teglicu, svaki put kada ubacite šumeću tabletu, reakcija će ponovo „oživeti“ lava lampu!

Vulkan

Eksperiment: Vulkan

Naparavite sami vulkan uz pomoć sode bikarbone, sirćeta boje za kolače. U dublji sud obložen plastelinom ili krep papirom (tako da oponaša izgled vulkana), stavite sodu bikarbonu i malo crvene i narandžaste boje. Ulijte preko sirće i posmatrajte reakciju gotovo pravog vulkana.

Džinovska pasta za zube

Eksperiment: Džinovska pasta za zube!


 U čašu stavite 12% hidrogen, a u drugoj činiji razmutite suvi kvasac u mlakoj vodi i dodajte boju za kolače po izboru. Sipajte sadržaj činije u čašu sa kvascem i gledajte kako nastaje magija! Napomena: Zbog jakih isparenja, najbolje je da se odmaknete od stola, a nakon eksperimenta provetrite prostoriju.

Baloni od sode bikarbone i sirćeta

Eksperiment: Čarobni balon!

U bocu sipajte sirće, a pomoću levka u balon sipajte jednu kašičicu sode  bikarbone. Pažljivo navucite balon na vrh boce I podignite ga vrlo lagano kako bi se soda bikarbona lagano slila u bocu. Balon će se ubrzo sam naduvati usled hemijske reakcije između sode bikarbone I sirćeta.