Menu

Montesori pedagogija

Montesori pedagogija

Mi smo prva i jedina akreditovana Montesori osnovna škola u Republici Srbiji. Realizujemo obavezni nastavni program (pripremno-predškolski program i program osnovnog obrazovanja i vaspitanja) prema jedinstvenoj Montesori teoriji i metodologiji. Po završetku Montesori škole, učenici stiču pravo da se upišu u sve gimnazije i srednje stručne škole u našoj zemlji, kao i škole u inostranstvu.

Inspirisani smo pedagogijom Marije Montesori, koja je istinski verovala u moć (samo)obrazovanja i vatreno sledila ideju kosmičkog obrazovanja. Vođeni Montesori ideologijom kreirali smo podsticajno okruženje u kojem deca i odrasli kreiraju zajednička značenja i stvorili Montesori osnovnu školu u kojoj pružamo podršku detetu da stekne samostalnost i veru u sopstvene kompetencije, istovremeno gradeći osećaj ponosa zbog pripadnosti našoj zajednici učenja.

Odlikuje nas rad u malim i heterogenim uzrasnim grupama, bilingvalni pristup, učionice bez zidova, integrisano izučavanje naučnih disciplina te holističko shvatanje obrazovanja. U nastavi koristimo brojne specijalizovane materijale i edukativne tehnike koje podržavaju prirodan razvoj deteta. Specifičnost rada po Montesori metodologiji je za mnoge roditelje važan razlog odabira naše škole, kao i adekvatan prostor, posvećenost i stručnost naših učitelja i nastavnika, sigurna, skladna i prijatna sredina.

Dete uči čineći, kroz ispitivanje sveta oko sebe i igru, zbog čega nam je važno da negujemo njegovu samostalnost i slobodu kroz organizovanje različitih iskustava i ispitivanje granica. Svet oko nas prepun je čudesa i zanimljivosti, a mi želimo da celovito razvijamo naše učenike i pružimo im sigurnost, volju i znanje da istupe u promenljiv i nezvestan svet, istovremeno ga menjajući.

Montesori osnovna škola je posvećena deci i njihovom najboljem interesu, dok istraživanje, igra i partnerstvo dece i odraslih čine okosnicu našeg programa.