Montesori osnovna škola

Radi po zvaničnom programu Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije primenjujući savremene montesori principe i metode usvajanja znanja.
 
 

Reč DirektoraDOBRO DOŠLI U OSNOVNU ŠKOLU MONTESORI,
ŠKOLU U KOJOJ SE UČI I VOLI !


Osnovna Montesori škola je prva i jedina osnovna škola u Srbiji koja radi po principima i metodologiji, u svetu poznate i prihvaćene pedagogije Italijanke Marije Montesori koja je verovala da dete, u sredini prilagođenoj potrebama dece, može učiti kroz igru, kako bi tu kreiralo svoj svet.


Razlika između tradicionalne i Montesori škole je pre svega u tome što se svakom detetu posvećuje potpuna pažnja, što se individualizovanom nastavom prati njegov lični razvoj, u kojoj se razvija individualnost i ostvaruje potencijal svakog pojedinca.


Roditelji, čija deca pohađaju našu školu, znaju za razliku Montesori metodologije i tradicionalne nastave. Upoznati su da se učionice, prostor za celodnevni boravak, ritam rada kao i odnos prema učenicima bitno razlikuje od klasičnih škola.


Organizacija nastave je takva da se ona odvija u sredini usmerenoj na dete, uz kreativne, Montesori nastavnike. Uspešni su oni nastavnici koji, kako kaže Marija Montesori svoje odeljenje dovedu do nivoa da mogu da kažu:


„Bilo da sam prisutna ili ne, odeljenje nastavlja sa radom. Grupa je postala samostalna." To je i nama je jedan od pokazatelja uspešnosti. .


Jedna gimnazijalka je jednom prilikom na jednostavan i svima razumljiv način, kratko, logično objasnila širokom TV gledalištu kako „radi" klasična škola:


„Osam godina nas uče da učimo napamet, da naučimo za ocenu i sve zaboravimo za dve nedelje. Sada nam se posle osam godina kaže – hajde, sad razmišljajte!"


Ne znam da li je ova učenica upoznata sa Montesori metodom učenja, ali je rekla šta to ne valja, a šta to treba menjati. Eto, mi naše učenike učimo da nauče, da razmišljaju, da sami donose zaključke i de ne zaboravljaju sve za dve nedelje. Naučeno i zapamćeno im je dugoročno.


Upravo zbog toga, bez obzira što nas od osnivača ovakvog pristupa učenju deli više od jednog veka, ova pedagogija preživljava društvene epohe i sisteme jer ulazi u srž učenja svakog od nas, dece naročito!


Dete ima ogroman potencijal za razvoj, naravno uz pomoć odraslih, roditelja- naših prijatelja, saradnika i partnera, nastavnika i stručnih saradnika.


Briga, komunikacija, povezivanje, i izgradnja zajedništva učenika predstavljaju čvrstu osnovu na kojoj učenici stiču znanja kod nas .


U našoj školi dete se istovremeno i vaspitava, i obrazuje, i socijalno razvija, osamostaljuje na svim poljima i područjima pa će tako obrazovano lako naći i mesto u društvu u oblasti koja mu najviše odgovara.


Naša, Osnovna Montesori škola, počela je da radi 2012. godine na Zvezdari, a povećanjem broja učenika pokazala se potreba za preseljenjem u veći prostor koji je više podređen potrebama učenika i nastave. Sada smo u većem prostoru, u zgradi koja zadovoljava sve potrebe ovakve nastave. Nalazi se u lepom i mirnom kraju grada, Senjaku, u ulici Žanke Stokić 11.


Dobro došli u našu školu !


Direktorka, Milica Mirić, pedagog