Montesori Metodologija

Osnovna škola Montesori posluje u skladu sa nacionalnim nastavnim planom i programom akreditovanim od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju.

U praksi, naš školski program se zasniva na upotrebi jedinstvene Montesori metode koja se primenjuje u prvom i drugom ciklusu obrazovanja kako kod nas tako i u svetu.

Tu su obavezni školski predmeti, izborni predmeti, vannastavne aktivnosti i drugi oblici obrazovnog rada.

Naš program se zasniva na dvojezičnom obrazovanju i svakodnevnom korišćenju engleskog i srpskog jezika. Povezivanjem nastavnih jedinica u jednu celinu, koristeći teme i projekte, deca razvijaju holistički, dok montesori nastavnici posebnu pažnju pos obraćaju na razvoj svojih interesovanja. Naše učionice su bez zida, što znači da koristimo sve resurse koje naša zajednica nudi. Zato gradske obale, muzeji, parkovi, igrališta, trgovi i spomenici postaju naše učionice.

U dramskim radionicama otkrivamo našu ljubav prema umetnosti, razvijamo komunikaciju i kreativnost. Na časovima likovne umetnosti učimo da je svako dete stvaralac. Koristeći različite umetničke tehnike, stvaramo reprodukcije poznatih umetničkih dela, razvijajući umetnički potencijal i maštu. Naše iskustvo do sada je pokazalo da deca više vole časove kuvanja, gde uče pripremu hrane po principima Montesori pedagogije.